Harmonie door balans.
Hoe krijgen we nou die mooie en zuivere connectie met ons paard?
Laten we eens terug gaan naar hoe de paarden met elkaar communiceren. Hoe gedragen paarden zich in de kudde onderling? We weten dat de kudde geleid word door een leidende merrie en de hengst die de rol heeft van de drijvende kracht. Dit zijn twee belangrijke rollen in een kudde. Paarden zijn van nature prooidieren. Dit betekent dat ze altijd alert zijn om niet te worden aangevallen door een roofdier. Dit betekent dus ook dat de paarden elkaar in de gaten moeten houden en bij elkaar moeten blijven. Als er eentje los komt van de kudde dan bestaat het gevaar dat hij niet meer veilig is voor een roofdier. Dus het is van groot belang dat ze luisteren naar de leidende merrie en de drijvende hengst. De merrie heeft als taak om de kudde mee te vragen en zo te verplaatsen naar een andere locatie, dit kan zijn zijn voor gevaar of voor een drink of voederplaats. Doordat de energie van de leidende merrie sterk is en zeer geaard, zullen de paarden haar ook willen volgen. De drijvende hengst heeft als doel om de kudde ook daadwerkelijk te verplaatsen en hij moet zorgen dat zij ook allemaal de merrie volgen. In geval van gevaar moet dit zeer snel gebeuren. Hier zie je al dat er een balans bestaat tussen de leidende merrie en de drijvende hengst. Deze twee werken nauw samen en hebben de taak om de kudde zo veilig mogelijk te houden. Hierdoor ontstaat een natuurlijke balans en harmonie.
Hoe kunnen wij dat nu toepassen bij onze paarden?
Wij als mens zullen de rol van de leidende merrie en de rol van de drijvende hengst op ons moeten nemen, als wij ook in harmonie en balans willen zijn met ons paard. Als wij dit doen dan kan het paard op ons vertrouwen en voelt hij zich veilig. Dus dit betekent dat wij de situaties gaan nabootsen. We beginnen als eerste door de rol van de merrie op ons te nemen. We gaan in de wei of piste met ons paard in vrijheid (dus zonder tuig) en we gaan ons focussen op onszelf zodat wij in onze eigen kracht komen te staan en contact hebben met ons innerlijke. Van hieruit kunnen wij vragen of het paard naar ons toe wilt komen en ons wilt volgen. Het is wel belangrijk dat je niet vraagt of eist dat hij komt maar geef hem zelf de keuze! Als jij goed in verbinding bent met jezelf dan zal het paard heel graag bij jou willen zijn. Als dit is gelukt en het paard komt en volgt jou als je wegloopt, kan je dit nog een paar keer herhalen zodat jij en je paard dit gevoel goed diep kunnen laten inwerken. Doe dit wel met tussen pauzes. Hierdoor ontstaat meteen een diepere verbinding tussen jullie. Daarna gaan we rol van de drijvende hengst op ons nemen. Dit doen we door het paard zijn plaats in te nemen. We doen dit uiteraard ook weer in de wei of piste en zonder tuig. Dus nu gaan wij ons weer focussen op onszelf en lopen dan in een rechte lijn naar het paard toe en zorgen dat hij schuift voor ons zodat wij zijn plaats letterlijk kunnen innemen. Het is wel belangrijk dat je jouw paard kent en dat je in je eigen kracht staat, want anders kan het zomaar zijn dat jouw paard niet schuift voor jou. Dus let hier mee op en ga dit niet zomaar even doen.
Als we deze twee dingen samen brengen en dit gaat goed en je paard komt naar jou en je kan hem wegsturen, dan hebben jullie de balans gevonden en kunnen jullie van hieruit een nieuwe verbinding opbouwen. Deze verbinding zal liefdevol, respectvol en begripvol zijn en jullie samenwerking zal in harmonie en balans verder groeien. Van hieruit wordt het ook veel makkelijker om situaties samen op te lossen omdat er vertrouwen is.